Despre utilitatea testului de verificare a lungimii telomerului în cazurile de cancer!

Despre utilitatea testului de verificare a lungimii telomerului în cazurile de cancer!

… să continuăm de unde am rămas. Urma să povestim despre utilitatea analizei  Telomerul – testarea genetică în cazurile asociate cancerului cu D-na Dr. Rodica Dragotoiu, asistent universitar (Catedra Genetică Medicală UMF Carol Davila) și medic primar în genetică medicală. 

Pe D-na Dr. Rodica Dragotoiu am avut plăcerea să o cunosc în cabinetul de cardiologie preventivă al D-ului Dr. Constantin Erena, căruia îi mulțumim frumos că ne-a făcut cunoștință cu doamna doctor.

Ne bucurăm enorm că am avut oportunitatea de a cunoaște încă doi medici cu o abordare „altfel”: relaxată, empatică și totodată în „tendițe”: pun accentul pe importanța medicinii personalizate și mai ales, pe tot ceea ce înseamnă prevenție, dar au și promovează soluții inovative, despre care vă voi povesti ulterior.

Am avut parte de câteva întrevederi foarte interesante, în care am beneficiat de un know-how medical premium și am apreciat stăruința și dorința D-nei doctor de a avea astfel de testări dezvoltate și în plan local. Doamne ajută!

Până atunci, le implementăm local cu un know-how medical românesc, premium, după cum v-am obișnuit.

Așadar, D-na Dr. Rodica Dragotoiu ne povestește despre utilitatea „testului de verificare a lungimii telomerului”, după cum îl numește dumneaei:

Telomer este denumirea atribuită capetelor cromozomiale și el este asemenea acestora structuri nucleare specializate alcătuit din ADN și proteine. ADN-ul, adică acidul dezoxiribonucleic, este format prin înlănțuirea bazelor azotate adenina (A), timina (T), guanina (G) si citozina (C) care alcatuiesc o spirala dublu catenară. La vertebrate telomerul se caracterizează prin repetiția bazelor azotate timina, adenina si guanina de sute de ori, secvența acestuia fiind specifică și anume TTAGGG pe o catena și respectiv AATCCC pe cea complementară.

Când celula se divide, ADN-ul bicatenar se desface și secventa de baze azotate a fiecarei catene este reconstruită (prin complementaritatea bazelor azotate A – T si G – C) dând naștere unei molecule noi cu ajutorul ADN polimerazei. Enzima aceasta intervine pe cele doua catene Într-un mod diferit, numit uneori și ‚asimetric’. Ca urmare telomerele se scurtează progresiv cu fiecare diviziune celulară prin imposibilitatea reconstruirii unor catene complementare de lungimi egale la capătul cromozomilor.

Acest fenomen a fost evidentiat in vitro și in vivo, iar el continuă până când celula își încetează diviziunile. În culturile de celule din laborator s-a observat ca limita diviziunilor este situată între 40 si 60 (L. Hayflick, 1961).

what-we-lose-with-age

Sursa pozei: http://www.viewzone.com/telomerase.html

Dar există și excepții : gameții, celulele stem și celulele tumorale. Acestea conțin telomerază, enzima ce intervine pentru a asigura asamblarea catenei ramasă mai scurtă, catena ce crea asimetria în ceea ce privește lungimea secvențelor de ADN nou sintetizate. Astfel lungimea telomerelor nu este modificată, iar aceste tipuri de celule își păstrează capacitatea de a prolifera prin diviziune, atunci când apare un stimul corespunzător din mediul în care se găsesc sau chiar unul strict intracelular. Dacă pentru gameți și celulele stem prezența telomerazei este necesară, în cazul celulelor tumorale aceasta are urmări nefaste, celulele proliferând în urma diviziunilor excesive. Asemeni unui ucenic vrăjitor, telomeraza reactivată produce imortalizarea unor celule anormale, cu deficiențe structurale și/sau funcționale, celule ce pot apoi migra pe calea vaselor sanguine producând metastaze cu diverse localizări. Determinarea lungimii telomerelor poate aduce indirect informații cu privire la activitatea telomerazică.

poza-telomer

Susa pozei:

http://www.spektrum.de/news/verkappt-zur-unsterblichkeit/1009938

Testul propus analizează specific, individual, 100.000 de telomere din zeci de mii de celule realizând un tablou pertinent al stării de sănătate a organismului exprimată la nivel microscopic. Rezultatele testului sunt ușor de înțeles fiind clar prezentate și insoțite de reprezentări grafice explicite și la obiect.

Medicina modernă tinde să devină una preventivă și personalizată, unde fiecare persoană trebuie să devină constientă de necesitatea participării sale în păstrarea stării de sănătate a organismului. Concomitent cu fenomenul de îmbătrânire prezent la nivel mondial și cu dezvoltarea unor noi tehnologii de investigare și metode terapeutice a avut loc o schimbare a spectrului bolilor, cele infecțioase, acute fiind inlocuite treptat de bolile cronice, degenerative. Deoarece gradul de integritate al telomerelor este asociat cu vârsta organismului, testul care arată lungimea telomerului are drept scop compararea vârstei cronologice cu cea biologică și poate fi un instrument util în ghidarea către un regim de viață necesar îmbunătățirii stării de sănătate sau către tratamente specifice în cazul în care deja s-a declanșat o anumită maladie.

Dacă relevanța testului poate fi ințeleasă în cazul unei persoane cu un ritm de viață alert, cu mult stres, efort (fizic sau psihic) prelungit și peste capacitatea de adaptare fiziologica a organismului, cu stimulente, energizante și o alimentație săracă în substanțele nutritive necesare, persoana la care apar semnele unei îmbătrâniri precoce, rămâne poate de explicat utilitatea testului în cazul tumorilor maligne.”

Există peste 7.000 de studii științifice care arată relevanța telomerelor în cazurile de cancer!

“Înca este în studiu și își așteaptă elucidarea corelația dintre modificarea lungimii telomerelor și prezența bolii canceroase. Rezultatele de până acum par uneori contradictorii, deoarece așteptările se îndreaptă către un răspuns cert: fie se scurtează, fie se alungesc telomerele. Dar zi de zi învățăm că lumea înconjuratoare și organismele ce viețuiesc în ea diferă de ceea ce presupunem noi că este realitatea. Astfel, unele studii arată că în tumori ale pielii lungimea mai mare a telomerelor se asociază cu un număr crescut de nevi pigmentari și cu un risc sporit de a dezvolta ulterior melanom cutanat; alte studii arată că în glioamele cerebrale lungimea telomerelor nu se modifică; iar o a treia categorie de cercetări evidențiază asocierea dintre scurtarea telomerelor și riscul crescut pentru tumori gastrointestinale și cancere ale capului și gâtului. (1,2) Acestea sunt doar câteva exemple ce însă demonstrează elocvent că testarea telomerului (asociată sau nu cu alte analize genetice) este informațională cu privire la riscul de a dezvolta o tumoră sau dacă ea este deja manifestă. De asemenea, poate indica evoluția sau prognosticul bolii și nu în ultimul rând, ea este utilă și în monitorizarea eficienței tratamentului.

Mulțumim, D-na Dr. Rodica Dragotoiu, pentru articol!

Revenim… în curând. Până atunci, rămâi la noi, la Amira’s!

logo Amira's

Bibliografie 

  1. Vinagre, J., Pinto, V., Celestino, R. et al. Telomerase promoter mutations in cancer: an emerging molecular biomarker? Virchows Arch 465: 119. doi:10.1007/s00428-014-1608-4 (2014)
  2. Zhu, X. et al. The association between telomere length and cancer risk in population studies. Sci. Rep. 6, 22243; doi: 10.1038/srep22243 (2016).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *